Eğer üç boyutlu yazıcı kullanımında yeniyseniz, başlangıç seti olarak aşağıdaki malzeme listesini temin etmeniz size faydalı olacaktır.
MALZEMELER
1. Maskeleme Bandı
Maskeleme bandı, baskı tablası için kullanılan en temel kaplama malzemesidir. Baskı tablası üzerini maskeleme bandı ile kaplamanız; üç boyutlu baskılarınızın tablaya daha kolay yapışmasını ve tabla temizliğini kolaylaştıracaktır.
2. Kapton Bandı
Kapton bantlar, baskı tablasını kaplamak için kullanılan diğer bir bant çeşididir. Ama maskeleme bandının aksine, kapton bantlar yüksek sıcaklıklara dayanabilir.
Kapton bandı çoğu zaman ABS filament kullanılacak baskılar için önerilir. Çünkü ABS baskıların tablaya daha iyi yapışmasını sağlamak için tablanın ısıtılması gerekmektedir. Eğer PLA filament kullanarak baskı alacaksanız maskeleme bant tercih etmelisiniz.
3. Yapıştırıcı
Üç boyutlu yazıcılar da baskı alabilmek için ihtiyacınız olan temel malzemelerden birisidir. Baskı tablasına modelinizin yapışmasını sağlamak için tabla üzerindeki bant kaplamanın üzerine stick yapıştırıcılar yada saç spreyi sıkmanızı tavsiye ederiz.
4. Cımbız Seti
Üç boyutlu yazıcılarda baskı öncesinde ekstruderden akan filamenti almakta çok kullanışlı. Ekstruder baskı öncesi yüksek sıcaklıklara çıktığı için nozul içerisinde baskılarınızdan kalan filament sızabiliyor. Bu filamenti nozul ucundan baskı öncesi dikkatlice almanız gerekmektedir.
5. Palet Bıçak
Bazen baskı sonrasında modelinizin yazıcı tablasına çok iyi yapıştığına ve elinizle çıkarabilmenizin mümkün olmadığını görebilirsiniz. Bu durum da tabla üzerindeki modelinizi zarar vermeden palet bıçak yardımıyla kaldırmalısınız.
6. Kalem Neşter
Yazıcınız baskı sırasında modelinizin şekline göre destek baskılar yapabilir. Baskı sonrası bu destek baskıları modele zarar vermeden çıkartabilmenin en kolay yolu kalem neşter kullanmaktır.
7. Zımpara / Boya
Baskı sonucunda elde ettiğiniz modellerin, yüzey hassasiyetini artırmak isterseniz, 220'den 1000'e kadar çeşitli kalınlıklardaki zımparaları kullanmanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca istediğiniz renkteki filamenti her zaman bulamayabilirsiniz. Bu durumda modelinizi oje veya sprey boya ile dilediğiniz renge boyayabilirsiniz.
👉ABS filament kullanarak yaptığınız baskıların yüzey kalitesini artırmak için aseton kullanabilirsiniz. Modeli aseton içerisine daldırmak yada asetonlu mendille silmek işinize yarıyacaktır.
8. Tornavida & Alyan Seti
Eğer tornavida ve alyan setine sahip değilseniz hemen çeşitli büyüklüklerde bir set edinmelisiniz. Çünkü üç boyutlu yazıcının sürekli çalışan aksamlarında ki vidalar zamanla gevşeyebilir. Bu durumda yazıcınızdan tam performans alamazsınız ve hatta bozulmasına, kırılmasına sebep olabilirsiniz. Böyle durumları engellemek için yazıcınızı kullanma sıklığınıza bağlı olarak haftalık ve ya aylık olarak kontrol etmelisiniz.
9. Nem Alıcı Tablet
Farklı renklerde ve farklı çeşitlerde filamentleri kullanabilirsiniz. Bu yüzden kullanmadığınız filamentleri kutusu içerisinde saklarken nem alıcı tableti beraberinde bulundurmalısınız. Çünkü filamentler zamanla havadaki nemi bünyesine katarak, modelinizde istemediğiniz bozukluklara ve hatalara neden olabilir.