Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazınız

31 Aralık 2016 Cumartesi

3D Yazıcılarda Yaygın Olarak Kullanılan Hammaddeler





Üç boyutlu yazıcılar farklı imalat yöntemlerini kullandığından bahsetmiştik. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. FDM teknolojisinden yararlanarak baskı yapan üç boyutlu yazıcıların kullandıkları hammaddelere filament denir. Filamentler ergitilmek suretiyle nozul adı verilen uçtan çıkarak model, yazıcının tabla üzerindeki hareketleriyle katman katman oluşmaya başlar.
Peki nedir bu filament ? 
Filamentler yazıcınızın ekstruderinden giriş yapıp, ekstruder içerisinde ergitilip, nozuldan ergiyik halde çıkar. Üreticiler tarafından standart olarak 1.75 mm ve 3.00 mm çaplarında olmak üzere farklı kilogramlarda veya farklı uzunluklarda satışa çıkarılır. Filamentler arasından en yaygın olarak kullanılanları ABS ve PLA'dır. 

👉PLA Filament

Bitkisel bazlı olan PLA (Polilaktik asit) bir çeşit bioplastiktir. Sağlığa herhangi bir zararı bulunmadığından dolayı günümüzde yazıcı kullanıcıları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Geri dönüşümü mümkün bir malzemedir. PLA'nın baskı sırasında ihtiyac duyduğu ideal sıcaklık ise 180-210 santigrat derecedir ve ısıtmalı tablaya ihtiyaç duymaz. Ayrıca çok geniş renk seçeneği bulunmaktadır.

👉 ABS Filament  

ABS (akrilonitril bütadien strien) petrol bazlı bir plastiktir. Oldukça sağlam olan ABS baskı için ısıtmalı tablaya (heated bed) ihtiyaç duymaktadır. Mat bir görünüme sahip olan ABS'in ideal baskı sıcaklığı ise 250-260 santigrat derecedir. Aynı şekilde PLA gibi günümüzde oldukça yaygın kullanılan filamentlerdendir. 




3 BOYUTLU YAZICILARA BAŞLANGIÇ SETİ

Eğer üç boyutlu yazıcı kullanımında yeniyseniz, başlangıç seti olarak aşağıdaki malzeme listesini temin etmeniz size faydalı olacaktır.

MALZEMELER

1. Maskeleme Bandı
Maskeleme bandı, baskı tablası için kullanılan en temel kaplama malzemesidir. Baskı tablası üzerini maskeleme bandı ile kaplamanız; üç boyutlu baskılarınızın tablaya daha kolay yapışmasını ve tabla temizliğini kolaylaştıracaktır.

2. Kapton Bandı
Kapton bantlar, baskı tablasını kaplamak için kullanılan diğer bir bant çeşididir. Ama maskeleme bandının aksine, kapton bantlar yüksek sıcaklıklara dayanabilir. 
Kapton bandı çoğu zaman ABS filament kullanılacak baskılar için önerilir. Çünkü ABS baskıların tablaya daha iyi yapışmasını sağlamak için tablanın ısıtılması gerekmektedir. Eğer PLA filament kullanarak baskı alacaksanız maskeleme bant tercih etmelisiniz.

3. Yapıştırıcı
Üç boyutlu yazıcılar da baskı alabilmek için ihtiyacınız olan temel malzemelerden birisidir. Baskı tablasına modelinizin yapışmasını sağlamak için tabla üzerindeki bant kaplamanın üzerine stick yapıştırıcılar yada saç spreyi sıkmanızı tavsiye ederiz.


4. Cımbız Seti
Üç boyutlu yazıcılarda baskı öncesinde ekstruderden akan filamenti almakta çok kullanışlı. Ekstruder baskı öncesi yüksek sıcaklıklara çıktığı için nozul içerisinde baskılarınızdan kalan filament sızabiliyor. Bu filamenti nozul ucundan baskı öncesi dikkatlice almanız gerekmektedir. 

5. Palet Bıçak
Bazen baskı sonrasında modelinizin yazıcı tablasına çok iyi yapıştığına ve elinizle çıkarabilmenizin mümkün olmadığını görebilirsiniz. Bu durum da tabla üzerindeki modelinizi zarar vermeden palet bıçak yardımıyla kaldırmalısınız.


6. Kalem Neşter
Yazıcınız baskı sırasında modelinizin şekline göre destek baskılar yapabilir. Baskı sonrası bu destek baskıları modele zarar vermeden çıkartabilmenin en kolay yolu kalem neşter kullanmaktır.

7. Zımpara / Boya
Baskı sonucunda elde ettiğiniz modellerin, yüzey hassasiyetini artırmak isterseniz, 220'den 1000'e kadar çeşitli kalınlıklardaki zımparaları kullanmanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca istediğiniz renkteki filamenti her zaman bulamayabilirsiniz. Bu durumda modelinizi oje veya sprey boya ile dilediğiniz renge boyayabilirsiniz.
👉ABS filament kullanarak yaptığınız baskıların yüzey kalitesini artırmak için aseton kullanabilirsiniz. Modeli aseton içerisine daldırmak yada asetonlu mendille silmek işinize yarıyacaktır.

8. Tornavida & Alyan Seti
Eğer tornavida ve alyan setine sahip değilseniz hemen çeşitli büyüklüklerde bir set edinmelisiniz. Çünkü üç boyutlu yazıcının sürekli çalışan aksamlarında ki vidalar zamanla gevşeyebilir. Bu durumda yazıcınızdan tam performans alamazsınız ve hatta bozulmasına, kırılmasına sebep olabilirsiniz. Böyle durumları engellemek için yazıcınızı kullanma sıklığınıza bağlı olarak haftalık ve ya aylık olarak kontrol etmelisiniz.


9. Nem Alıcı Tablet
Farklı renklerde ve farklı çeşitlerde filamentleri kullanabilirsiniz. Bu yüzden kullanmadığınız filamentleri kutusu içerisinde saklarken nem alıcı tableti beraberinde bulundurmalısınız. Çünkü filamentler zamanla havadaki nemi bünyesine katarak, modelinizde istemediğiniz bozukluklara ve hatalara neden olabilir.















MUTLU YILLAR !


RepRap NEDİR ?

RepRap insanlığın ilk genel amaçlı kendini kopyalayabilen üretim makinesidir.
RepRap masa üstü kullanımı için serbest bir plastik obje yazıcısıdır. Zaten RepRap'te bir çok plastik parçadan oluşmaktadır ve RepRap yine kendisi bu parçaları ve kendi RepRap oluşturma kitini yazdırabilir. Parçaları birleştirip yine bir RepRap yazıcı elde edebilirsiniz bir arkadaşınıza verebilirsiniz. Ayrıca kullanışlı bir çok materyal yazdırabilirsiniz. RepRap bir türetim makinasıdır, ve her kesim için çok faydalı olabilir. Siz de kendinize hitap eden bir çok şeyi bu yazıcı ile üretebilirsiniz.
RepRap.org bir topluluk projesidir. Bunun anlamı bu site de dahil herşeyi düzenleyebilirsiniz, daha iyi hale getirebilirsiniz, kendinize ait yeni sayfalar oluşturabilirsiniz.
Topluluk portalımızda daha fazla bilgi bulablir ve girişimimize siz de dahil olabilirsiniz.

HABER 👉 3D YAZICILAR ARILARA YARDIM EDECEK

Son zamanlarda doğada en büyük problemlerden birisi bildiğimiz gibi canlıların bazılarının neslinin tükenme sorunu. Bu sorun farklı yöntemlerle çözülmeye çalışılıyor fakat teknoloji el atınca durum boyut değiştirecek gibi duruyor. Arıların işini kolaylaştıracak bu hikaye nasıl başladı merak ediyorsanız, işte başlangıç noktası ve teknolojinin geldiği yer: Auckland Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 3D yazıcı ile bir bal peteği oluşturarak bir bağlamda arıların işini hızlandıracak. Bal peteği üretme konusunda arıların çok fazla zaman harcadıklarına dikkat çeken araştırmacılar, bu sürenin ''polen taşıma'' işindeki verimi düşürdüğünü gözlemlemiş. Çözüm olarak ise 3D yazıcılar devreye sokulmuş. 3D yazıcılar sayesinde üretilen bal peteği, arılara polen taşıma konusunda ciddi bir zaman kazancı sağlamış ve 1 hafta sonunda arıların verimi, ciddi oranda artmış. Bu tarz bir gelişmeler, gerçekten umut verici.